Planiranje i izvođenje preventivno – sanitarnih mera usklađenih sa zakonskom regulativom Republike Srbije, zahteva različiti pristup kod objekata različitih namena. Suzbijanja štetnih organizama veoma je važan iz više aspekata, pri čemu se posebna pažnja posvećuje:
Epidemiološkom – epizoološkom značaju – sprečavanje prenošenja i pojava različitih vrsta zaraznih bolesti kod čoveka i životinja.
Ekonomskom značaju (uništavanje i zagađivanje hrane, instalacija, materijalnih dobara, i dr).
Preventivne mere se definišu nakon celokupne ocene opšteg stanja, analize mogućih rizika i utvrđivanja kontrolnih kritičnih tačaka.
Insekti, glodari, ptice i ostale vrste, koje se u ovom slučaju nazivaju štetočine, značajna su pretnja za bezbednost i zdravlјe lјudi. Ove životinje često sadrže mikroorganizme, uzročnike trovanja hranom. Ptice, na primer, prenose Campylobacter spp., a insekti i glodari Salmonella spp., dva najčešća uzročnika bolesti prouzrokovanih hranom.
Sprovođenje redovnih preventivnih mera, tj redovne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, potrebno je posvetiti im dodatnu pažnju kako bi rizik od pojave zaraznih bolesti smanjili na minimum.